Siyer Vakfı’nın düzenlediği 3.’sü gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirdiği, Hz. Peygamber’e (sas) ithaf edilmiş Türkiye’de ve dünyada ilk kısa film yarışması olma özelliğini taşıyan Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması 3. Yılın da uluslararası bir kimlik kazandı.
3. yıl 07 Mart 2016 Pazartesi günü yapılan basın tanıtımı ile başladı.
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması için uluslararası bir jüri heyeti oluşturuldu.
Ön juride Abdulhamit Kahraman, Bedir Acar, Bünyamin Yılmaz, İhsan Kabil, Mehmet Kaman ve Yalçın Parmaksız yer alırken.
Ana jüri için Türkmenistan’da Ortaasya Bölgesi Sinemacılar Birliği Başkanı Hocakulu Narlıvey, Doğu Türkistan’dan Firdevs Azizi ve Bab-ı Aziz filmi ile İslam dünyasında ünlenen Tunus asıllı Nacer Khemir yurtdışından, Elif Eda Karagöz, Gülcan Tezcan, Hasan Kaçan, Nazif Tunç Mustafa Demirci Türkiye’den jüri için belirlenen isimlerdi.
Birçok ülkeden yönetmenlerin katıldığı yarışmanın son katılım tarihi 31 Aralık 2017 idi. Toplam 143 filmin katıldığı yarışmaya her geçen gün ilginin artması hedefleri de büyütmektedir. İki aşamalı değerlendirmenin yaplıdığı yarışmanın ana jürisi 15 finalistin içinde dereceye girenleri belirledi.
SİNEMA SÖYLEŞİLERİ
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması bu yıl farklı etkinliklerle, gala ve ödül töreni öncesinde sinema söyleşileri düzenleyerek uluslararası jüri heyetini sinema severler ile buluşturdu.
Sinema Söyleşileri 15 Şubat 2017 günü başladı. “Türk Dünyası Sinemasında Manevi Boyut” konusunun ele alındığı söyleşiyi sinema yazarı İhsan Kabil yönetti. Hocakulu Narlıyev ve Firdevs Azizi söyleşinin konuk isimleri idi.
Sanat Eleştirmeni Bedir Acar’ın yönettiği “Hikaye Anlatma Sanatı Olarak Sinema” başlıklı söyleşi ise, 15 Şubat 2017 günü gerçekleştirildi. Yönetmen Nazif Tunç, Akademisyen Sanatçı Mustafa Demirci ve senarist Elif Eda Karagöz söyleşi konukları idi.
16 Şubat Perşembe günü ise yönetmen ve sinema yazarı Abdulhamit Güler’in yönettiği “Medeniyet Anlayışımızın Sinemada Temsili” konulu söyleşi yapıldı. Nacer Khemir konuşmacı olarak katıldı.
Aynı günün akşamında (16 Şubat Perşembe) gazeteci Bünyamin Yılmaz’ın yönetiminde “Ahlaki Değerlerin Sinemaya Yansıması” konuşuldu. Gülcan Tezcan söyleşinin konuğu oldu.
ÖDÜLLER HALİÇ KONGRE MERKEZİ’NDE SAHİPLERİNİ BULDU
3. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması ödül töreni Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Ulusal ve Uluslararası birçok televizyon kanalı ile canlı yayınlanan program milyonlarca kişi tarafından izlendi.
Törene sanat, sinema ve siyaset camiasından birçok isim katıldı. Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya, geceye katılarak yaptığı açılış konuşmasında vakıf olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa film yarışmasının amacı ve hedeflerini anlatan Kaya, sözlerini söyle sürdürdü:
“Peygamberimizi(sav) ve onun güzide ashabını çağımıza anlatmak için bir dil kullanmamız gerektiğini ve günümüzde bunun en önemli araçlarından birinin sinema olduğunu bilerek yola çıktık.”
Kaya, ayrıca vakıf olarak 3 yıl once başlatıkları Hassan b. Sabit Sinema Akademisi’nin yeni dönem atölye çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulundu. “Siyer Vakfı olarak; sinemaya İslami kimlik katmak ve bu uğurda yönetmenler, senaristler, yapımcılar yetişmesi için Hassab b. Sabit Sinema Akademisini başlattık.” Ardından Hassan b. Sabit Sinema Akademisi’nin çalışması olan “Bilet” filminin gösterimi yapıldı.
“Kur’an-ı Kerim az sözle çok şey anlatıyor”
Siyer Vakfı kurucusu Muhammed Emin Yıldırım da geceye katılarak yaptığı konuşmalarında şunları aktardı:
“Müslümanın yapması gereken en büyük sünnet yaptığı işin hakkını vermesidir. Eğer biz söz söyleyeceksek yapacağımız iş; işin hakkını vermektir.
3 senedir yapılanlar yeterli mi derseniz, tabi yetersiz ve daha işin başındayız. Sinema çok zor bir alan. Ama bu ümmete eğer bir deli lazımsa bu deli olmayı biz kabul ettik.
Rasulullah’ın (sas) adı coğrafyalardan coğrafyalara uluslardan kavimlere taşınması bu yolla da olacaksa biz bu deliliği kabul ettik.
O’nun (sas) adı sinemaya da ruh versin. O’nun (sas) adının anıldığı yerde bereket olur. Bu zor alana O’nun (sas) ismi bereket versin. O’nun (sas) aziz ismi bu yolla da cihana duyulsun. Zaten bu yola da bu amaçla çıkmıştık.
İklimlerin mevsimleri olduğu gibi eylemlerin de mevsimleri vardır. Bu ümmet 250 yıldır çok şeyi dillendiriyor ama aziz İslam’ın mesajlarını tam yansıtmıyor. Birileri aziz İslam’ın sancağının hakkını vererek çalışmalı. Sinemada bunun hakkını vermek gibi edebiyatta da, bilimde de diğer alanlarda da bunun hakkı verilmelidir.”
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da Törene Katıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada, “Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması”nın çok önemli bir noktaya geldiğini söyledi.
Avcı, bu tip yarışmalarda sıralama yapmanın zorluklarını bildiğini ve bu ağır yükün altına girdikleri için jüri üyelerini ayrıca tebrik ettiğini dile getirdi.
Gençlere, Ayşe Şasa’nın “Yeşilçam Günlüğü” kitabını tavsiye eden Avcı, “Efendimiz, dünyayı teşriflerinin esbab-ı mucibesini, güzel ahlakı tamamlamak olarak tarif ediyor. ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ buyuruyor. Bu sebeple, Siyer Vakfı tarafından 3 yıldır düzenlenen ve sinema sektöründe Efendimiz’in örnek ahlakı, emin şahsiyeti, mücadele ve mücahedelerle geçen hayatının anlaşılabilmesi, onun bizlere vaaz ettiği ahlakın anlaşılabilmesi ve bu konularda bir şuur oluşmasını sağlayacak filmler üretilmesini teşvik eden bu yarışmayı, çok mühim, çok anlamlı buluyoruz. O sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bu yolda gayret sarf eden bütün genç arkadaşlarıma, ‘niyet hayr, akıbet hayr’ düsturuyla hayırlı çalışmalar, başarılar niyaz ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’ya, Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya tarafından plaket takdim edildi.
Jüri heyeti adına jüri başkanı Hocakulu Narlıyev selamlama konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi. Konuşmasının ardından Narlıyev (Türkmenistan)’e plaketi İhsan Kabil tarafından takdim edildi.
3. Yıl Onur Konuğu Mustafa Akkad Rahmetle Anıldı
yarışmanın bu yıl ki onur konuğu Müslüman kimliğini hiçbir zaman ideallerinin gölgesinde bırakmayan ünlü yönetmen Mustafa Akkad oldu.
Kıymetli yönetmeni yad etmek adına Mustafa Akkad ile ilgili hazırlanmış olan kolaj filmi törende izlendi. İzlenen kolaj filminin ardından geceye misafir olarak katılan Mustafa Akkad’ın yeğeni Abdulkerim Akkad da geceye katılarak bir konuşma yaptı:
“Mustafa Akkad’ın hedefi film yaparken para kazanmak, perde önündeki insanları eğlendirmek değildi. Onun amacı sinemayı gerek kılıç, gerek atlı süvari olarak kullanmıştı ve bunun vesilesiyle birçok kişi Müslüman olmuştu. Mustafa Akkad’ı her sene hatırlayan, onun anısına program yapan sizin gibi başka bir halk görmedim o yüzden size çok teşekkür ediyorum.” diyen Abdulkerim Akkad’a katılımlarından dolayı Ali Rıza Demircan tarafından plaket takdim edildi.
Bu sene dünyanın çeşitli ülkelerinden yarışmaya katılan filmler arasında finale kalan 15 kısa filmin yönetmenleri sahneye davet edilerek plaket takdim edildi.
Yarışmanın Kültür Bakanlığı Özel Ödülünü “Bir Şey Yap Güzel Olsun” adlı kısa filmiyle Yönetmen Ömer Dişbudak aldı. Ömer Dişbudak’a ödülü Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz tarafından verildi.
Yarışmanın Siyer Vakfı Özel Ödülünü “İz” adlı kısa filmiyle yarışmaya Suriye’den katılan Yönetmen Alaa Khweled aldı. Alaa Khweled’e ödülü Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya tarafından verildi.
Yarışmanın Jüri Özel Ödülünü “Öz’ün Öz’ü” adlı kısa filmiyle Yönetmen Talha Genç aldı. Talha Genç’e ödülü Nazif Tunç tarafından verildi.
Yarışmanın Mansiyon Ödülünü “Zübde” adlı kısa filmiyle Yönetmen Kerime Nur Ejderoğlu aldı. Kerime Nur Ejderoğlu’na ödülü Eyüp Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül tarafından verildi.
3.lük ödülü “Heny” filminin
Yarışmanın 3.lük ödülünü takdim etmek üzere oyuncu Ufuk Bayraktar sahneye davet edildi. Ödüle layık görülen kısa film, yönetmenliğini Mehmet Nişancı’nın yaptığı “Heny” oldu.
2.lik ödülü “Hayat Bu” filminin
Yarışmanın 2.lik Ödülünü “Hayat Bu” adlı kısa filmiyle Yönetmen Elif Yüksel aldı. Elif Yüksel’e ödülü Ak Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç tarafından verildi.
1.lik ödülü Kırgız Yönetmenin “Yalnızlık” filmine
Dünyayı güzelleştirmenin en temel duygusu; iyilik ve merhameti yalın, duygulu ve etkili ve kalıcı görselliğiyle yüreğe dokunuşu ile işleyen Kırgız yönetmen Kasiet Djholdoshbekova’nın “Yalnızlık” isimli kısa filmi bu yılın birincilik ödülüne layık görüldü. Djholdoshbekova, ödülünü Siyer Vakfı kurucusu Muhammed Emin Yıldırım’ın elinden aldı.
Dereceye giren film sahiplerine bu sene verilen ödüller şöyle:
Birincilik ödülü 25.000 TL., İkincilik ödülü 15.000 TL., Üçüncülük ödülü 10.000 TL., Sponsor Ödülü 5.000 TL., Mansiyon ödülü 4.000 TL., Siyer Vakfı Özel Ödülü 3.000 TL., Jüri Özel Ödülü 3.000 TL. Ödüllerin verilmesiyle dereceye giren ilk üç filmin gösterimleri yapılarak ödül töreni sona erdi.