7. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali
Yedinci kez düzenlenen Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali seyircisini 22- 27 Kasım tarihleri arasında sinema salonlarında ağırladı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği Siyer Vakfı ve Fidan Sanat Vakfı’nın ortak organizasyonu ile gerçekleşecek olan 7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası yarışmalarının, film gösterimlerinin yanı sıra sinemanın değerli isimlerinin katılacağı birçok etkinlik de yer aldı. 7. Yılında Festival bünyesine yeni platformu olan Son Taslak Endüstri Bölümü’nü de kattı. Bu bölümde kısa film üreticilerine Yapım Destek ve Proje Geliştirme alanlarında destekler verildi.
Festivalin Uluslararası jüri başkanlığında Oliver Laxe yer alırken, Aneta Matovska, Kaz Rahman, Bora Durmuşoğlu ve Reshad Strick uluslararası bölümünde yer alan diğer jüri üyeleri oldu.
Ulusal bölümün jüri başkanlığını Murat Pay yaptı. Jüride yer alan diğer isimler İsmail Fidan, Uğur Uzunok, Naim Kanat ve Fatma Büşra Ayaydın oldu.
Son Taslak Endüstri Bölümünde, finalistlere pitching eğitimini Bonnie Williams verdi. Kısa Film Yapım Destek kısmında jüri üyeleri Halil Kardaş ve Mehmet Köprü olurken, Proje Geliştirme kısmında Mohsen Gharaei ve Valmira Hyseni jüri üyesi olarak yer aldı.
7. Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası yarışmalarının, film gösterimlerinin yanı sıra sinemanın değerli isimlerinin katılacağı birçok etkinlik de yer aldı.
İspanyol yönetmen Oliver Laxe ile Ustalık Sınıfı
Yedinci yılında dopdolu programıyla sinemaseverlerle bir araya gelmeye hazırlanan festivalin uluslararası jüri başkanlığını yapacak olan yönetmen Oliver Laxe, festivalin Son Taslak Endüstri Bölümü kapsamında sektör profesyonellerine özel bir Ustalık Sınıfı gerçekleştirdi. Etkinlikte ünlü yönetmen Oliver Laxe, Son Taslak Endüstri Bölümü Direktörü Belkıs Bayrak moderatörlüğünde filmlerini çekerken hangi değerlerden yararlandığı ve sinema üzerine düşücülerini katılımcılarla paylaştı. Üç uzun metraj filminin prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan ve üç filmiyle de Cannes’dan ödül kazanan yönetmen, kendine has sinematografisini ve sinemayla olan bağını kutsal bir ilişki olarak tanımlıyor.
Sinemada İslamfobi
Kanadalı yönetmen ve yazar Kaz Rahman, Yazar Peren Birsaygılı Mut moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide sinema sektöründe islam fobinin nasıl yaşandığı hakkında konuştu.
Belgesel Hakkında Her Şey
Festivalde Çamran Azizoğlu moderatörülüğünde “Belgeseli Bulmak Mı Belgeselde Kaybolmak Mı?” başlıklı bir söyleşi de konuşmacılar arasında Kiralık, Rağmen ve Hafsa filmlerinin yönetmeni Emre Karapınar ve Katmandu’ya Yol Arkadaşı Aranıyor aslı kitabın yazarı Abdullah Kibritçi yer alıyor.
Kısa Film Yapmalı Mı Yapmamalı Mı?
Festivalde bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Son Taslak Endüstri Bölümü kapsamındaki bir diğer etkinlik ise yapımcı Halil Kardaş ve Kosovalı yapımcı Valmira Hyseni’nin katılımıyla düzenlenen “Kısa Film Yapmalı Mı Yapmamalı Mı?” konu başlıklı söyleşi oldu. Filmlerin yapım aşamalarına nereden başlanması gerektiği ve uluslararası fonlamalar üzerine olan etkinlik, yönetmen Ramazan Kılıç moderatörlüğünde düzenlendi.
Senaryo ve Fikir Üzerine Atölye
Son Taslak Endüstri Bölümü’nün son etkinliği de 25 kısa film yönetmeni ve senaristinin katılım sağlayacağı Senaryo ve Fikir Atölyesi oldu. Yönetmen ve Senarist Elif Eda Karagöz’ün yürüteceği üç ayrı oturumdan oluşan atölyede katılımcılar, senaryonun teknik bilgilerini aldıktan sonra sinopsis ve treatman çalışmaları yaptı. Yaptıkları çalışmaları son oturumda atölye yürütücüsü Elif Eda Karagöz’e sunan katılımcılar, aldıkları geri bildirimler ile çalışmalarını son hale getirdiler.
Ulusal ve uluslararası kategorilerde ödüller
Festivalin yedinci yılında 65 farklı ülkeden 568 eser yarışmaya başvuru yaptı. Yarışma kapsamında toplamda 300 bin lira ödül dağıtıldı.
Bu yıl festivalde “Vefa Ödülü”, Ayşe Şasa adına Festival Danışma Kurulu Başkanı Atalay Taşdiken tarafından festivale aralıksız 7 yıldır filmleriyle katılan Bilal Çimrin’e takdim edildi.
Festivalin “Ulusal Bölümü”nde “En İyi Ulusal Belgesel” ödülünü “Tülütabaklar Ölümsüz Kahramanlar” adlı yapımıyla Yasin Öztürk, “En İyi Ulusal Kurmaca” ödülünü ise “Bir Nehir Kıyısında” filmiyle Muhammed Furkan Daşbilek aldı.
“Uluslararası Bölüm”de ise “Uluslararası En İyi Kısa Animasyon”, Belarus’tan yarışmaya katılan Natalia Darvina’ın “Good Wolf” adlı yapımı seçildi.
“Uluslararası En İyi Kısa Belgesel” ödülü Kırgızistan’dan “Meerman” adlı filmiyle Aikol Nurlanbek Uulu’ya verildi. Yarışma dışı “Jüri Özel Ödülü”ne de Mısır’dan “Rayhan’ın Güvenli Cenneti” adlı yapımıyla yönetmen Mohmed Fathi değer görüldü.
“Uluslararası En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü”nü ise Rusya’dan yarışmaya katılan Ignat Bagirov’un “Flowers for You” adlı filmi kazandı.
Festival kapsamında “Son Taslak Proje Geliştirme Ödülleri”, “Karayazı” ile senarist Ahmet Duvar’a, “The Work” projesi ile Davron Tadjiev’e ve “Bir Dolap Tozlu Uzay Elbisesi” ile Ahmet Furkan Arslan’a takdim edildi.
Kısa Film Yapım Destek ödüllerine ise “Kara Tavuk” adlı projesiyle Zeynep İncetekin, “654 Gram” ile Ömer Dişbudak ve “Geyik” ile Mehmet Selim Gök seçildi.