
Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan lansman programımızın açılışında geçtiğimiz 3 yılda yapılanları anlatan film sunuldu.
Sanatçı, iş adamı ve siyasetçilerin katılımı ile gerçekleştirilen lansmanımızda Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın 4. Yılı ile ilgili detay bir sunum yapıldı. İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Pulcu, Adıyaman Eski Milletvekili Mahmut Göksu, jüri ve danışma kurulu üyeleri ve basın mensuplarının katılımlarıyla gerçekleştirilen programızda Vakıf Başkanımız Mehmet Kaya açılış konuşmasını gerçekleştirip vakıf çalışmalarımız ile ilgili bilgiler verdi. Kaya konuşmasında ayrıca kısa film yarışmamızın üç yıllık sürecini anlatarak geldiğimiz noktaya dair bilgileri aktardı.
Alemlere Rahmet olan Hz. Peygamber (sas)’in getirdiği mesajı hakkıyla bu çağa taşımayı kendisine görev edinen herkesin, çağın en önemli iletişim yöntemlerinden biri olan sinema aracılığıyla, Hz. Peygamber (sas)’i tanımaya aday tüm insanlara ulaşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz kısa film yarışmamızın 4. Yıl lansman programında gerçekleştirilen selamlama konuşmalarının ardından yarışma genel koordinatörü Mehmet Kaman 4. yıl hakkında detayları paylaştı.
Ayrıca programa katılan jüri üyeleri de Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışmasını düzenlediği için Siyer Vakfı’na teşekkür edip birer konuşma gerçekleştirdiler.
Yarışmamızın ana jürisinde yer alan Ali Osman Emirosmanoğlu bu yıl animasyon alanın açılmasının çok takdir edilecek bir adım olduğunu ifade ederken, yine ana jüride yer alan Bahadır Yenişehirlioğlu da bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, “Böyle bir projeye imza attığı, sürdürülebilir kılması ve bu organizasyonu kreatif ve üstün seviyede ortaya koyuyor olmasından dolayı için Siyer Vakfı’na teşekkür ediyorum” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“O’na (sas) ulaşmayan her yolun kapalı ve tıkalı olduğunu biliyoruz. Ve bütün kainatın sahibine ulaşılacak olan yolun da O’ndan (sas) geçtiğini biliyoruz. O yola çıkmadan gerçeğe ulaşmanın mümkün olmadığını biliyoruz. O yolda mücadele etmeden gerçek ışığa varamayacağımızı biliyoruz. Bütün dünyadaki mücadelenin o yolu tıkama, o yola engel koyma, taş koyma mücadelesi olduğunu da biliyoruz. Küresel sömürü düzenceleri ve küresel sömürü oyun kurucuları; gençlerimizi, varolan kültürümüzü, medeniyetimizi, kadim değerlerimizi yok etme için ciddi manada görsel sanatlarla saldırıyorlar. Kendilerine muhafazakar, sağcı ya da Müslüman diyen bir kitlenin bunu çok sonra farketmiş olması da işin en büyük acı tarafı. Hollywood dediğiniz hadise kendi hegemonyasını tesis etmek için önce zihinlerin altyapısını değiştirir ve bozar.” diyerek sinemanın ne kadar önemli bir alan olduğuna vurgu yaptı.
Daha sonra mikrofon Türkiye’de ilk çizgi filmlerden birine imza atan jüri üyesi Şafak Takvul verildi. Tavkul konuşmasında, sinemanın doğru kullanılmadığı zaman en tehlikeli silah olduğunu vurgu yaptı. Özellikle çizgi filmin sorgusuz, sualsiz evlere çok rahat girebilen, ailelerin nasıl olsa çizgi film diyerek korkmadan çocuklarına izlettiğini, ancak arkasında çok ciddi planlamalarla hazırlandığını bu maksatla da çok ciddi bir silah olduğu üzerinde durarak, Tom ve Jerry karakterlerinin hangi anlama geldiğini, arka planda nelere değindiğini anlattı. Dolayısıyla çizgi film deyip geçmeden bilinç altımıza verdiği zararları dikkate almamız gerektiğini hatırlattı. Ayrıca yüksek prodüksiyonlu filmlerin bir tek cümle için yapıldığını ve o bir tek cümlenin tüm insanların bilinç altına yerleştirildiğini dikkate almamız gerektiği üzerinde durdu.
Danışma kurulu adına konuşmasını gerçekleştiren Taha Feyizli, “Bu ekibin içinde bulunduğum için çok büyük onur duyuyorum, mutluluk duyuyorum. Efendimiz’in (sas) adının olduğu her yerde olmaktan şeref duyuyorum. Rabbim yeniden medeniyetimizin inşaasında güzel hizmetler yapmayı bizlere, sizlere nasib eylesin. İslam medeniyetinin, Asr-ı Saadetin dinamiklerinin yeniden inşası çok önemli, bunun için yedinci mühür sinemanın çok önemi var. Bu mührün tüm kalplere yerleşmesi lazım. Biz geciktiğimiz bu alanda bu yarışmalarla hızla aradaki mesafeyi kapatıp, Müslümanların yeryüzünün her yerine Rahmet Peygamberi’nin (sas) felsefesini, ideallerini, hayatını, bütün yolculuğunu anlatacak eserler, filmler üretmemiz lazım.” Diyerek sinemanın ve bu alanda üretilecek çalışmaların çok büyük önem arzettiğini ifade etti.
Bu yıl senaryo kategorisinin de eklendiği “En Güzel’in Sözleri” temalı yarışmada kurmaca ve animasyon türündeki eserler iki ayrı kategoride, senaryo yarışması ise tek kategoride değerlendirilecek. Web sitesi üzerinden başvuruların online olarak yapılacağı yarışma için son başvuru tarihleri senaryo için; 31 Aralık 2017, kısa film ve animasyon için 31 Aralık 2017 olarak belirlendi. 18 Şubat 2018’de gala ve ödül töreninin gerçekleşeceği yarışmada bu yıl toplamda 100.000TL ödül dağıtılacak.
Abdulhamit Güler, Eda Tezcan, İhsan Kabil, Kubilay Erkan Yazıcı, Seyid Çolak, Sinan Sertel’in değerlendirip finalistleri belirleyeceği yarışmanın derecelendirmesini yapacak olan ana jüri heyeti ise yine uluslararası isimlerden oluşuyor; Ali Osman Emirosmanoğlu, Atalay Taşdiken, Bahadır Yenişehirlioğlu, Elçin Musaoğlu (Azerbaycan), Emat Bornat (Filistin), Sibel Eraslan, Şafak Tavkul.